workshop vertellen met kinderen

door: Marjo Dames
Lees verder

Boek deze workshop

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
4-12 jaar
Speelduur
60-90 min
Prijzen
€ 100,= / workshop
1 klas per workshop
Dagprijs € 350,-
excl € 50,- reiskn en BTW

Workshops Vertellen met Leerlingen Marjo Dames

 Groep 1-2

Aan de hand van het verhaal: ‘Ik wil de Maan’ van Johnatan Emmet worden de kleuters gestimuleerd om mee te spelen en stukjes tekst uit te spreken. Het verhaal staat vol begrippen als hoog-hoger-hoogst- zwaaien en zwiepen etc. Door te luisteren en mee te bewegen krijgen de begrippen meer inhoud. Aan het einde van elke gebeurtenis wordt een gezegde over de maan herhaald. De kleuters leren de zin eerst gewoon uit te spreken en later zoals Egel, Eekhoorn en Konijn dat doen. Kleine attributen zoals een masker, oren, groot-formaat eikels geven de les een speels en aantrekkelijk karakter.

Groep 3-4

Gedichten van Annie MG Schmidt en Prentenboeken zonder tekst worden gebruikt om de kinderen te laten (na)vertellen. De leerlingen krijgen een rol in een kettingverhaal waarbij ze op het juiste moment hun zin moeten zeggen. Aan de hand van voorwerpen geven de kinderen woorden aan hun fantasie.

Groep 5-6

Na een korte opwarming waarin verhaal en beweging samenkomen, worden de gruwelijke rijmen van Roald Dahl gebruikt als springplank voor vertellen. De eigen fantasie wordt ingezet als de leerlingen samen een verhaal verzinnen met behulp van een talking stick. De leerlingen gebruiken hun eigen herinnering om een verhaal van 1 minuut te vertellen. Deze laatste opdracht kan later in de klas worden afgerond.

Groep 7-8

Na een korte opwarming waarbij taal-beweging-en gebruik van fantasie worden wakker gemaakt, gaan de leerlingen via opdrachten zelf verhalen verzinnen. Hiervoor worden duidelijke structuren gegeven. Daarna komt luistervaardigheid en het in eigen woorden navertellen aan bod.  Tenslotten worden Fabels van Lafontaine ingezet om in groepjes een vertelpresentatie te geven.

Zie ook

LEEF! Inspiratiedag

Ernst Weerstra

Verhoog jouw geluk door aan de slag te gaan met een krachtige tool: "De Cyclus". een verhelderend instrument - gebaseerd op de essenties van zowel westerse als oosterse levens-filosofieën - wat je verder ondersteunt om een leven te leiden dat in lijn ligt met wie je werkelijk bent en waar je diep van binnen naar verlangt.

Workshop Verhalen vertellen met kinderen

Theater Hutsepot – Tom Van Mieghem

Tom laat ze in de schatkamer van de fantasie ronddwalen en zorgt ervoor dat iedereen buiten komt met een schat waar hij/zij trots op is. Kinderen komen met vondsten die je zelf van tevoren niet zou kunnen bedenken.

Leerlingen Workshop bij Juwelen Oma

Marjo Dames

Hoe beeldt je zonder attributen uit dat je gaat inbreken net als Oma en Ben dat deden, of samen in een scootmobiel langs door de stad scheurt ? En een eigen verhaal over een spannend moment in hun leven herinneren en vertellen. Voorafgaand speelt Marjo op accordeon wat oude liedjes uit oma’s tijd.

Workshop Vertellen met kinderen

Ernst Weerstra

In deze workshop begint Ernst met het vertellen van een kort verhaal. Daarna gaan de leerlingen met elkaar verhalen maken (improviserend vertellen), in verschillende verhaal stijlen, en zelf een verhaal verzinnen.

workshop vertellen met kinderen

Marjo Dames

VertelWorkshops schoolbreed door Marjo Dames o.a. Gedichten van Annie MG Schmidt en Prentenboeken zonder tekst worden gebruikt om de kinderen te laten (na)vertellen. Of Rijmen van Roald Dahl gebruikt als springplank voor vertellen. Of De leerlingen gaan samen een verhaal verzinnen met behulp van een talking stick.

Leerlingen Workshop bij Dr Proktors Schetenpoeder

Marjo Dames

Scenes waarin klassikaal enkele korte scenes uit de voorstelling worden gespeeld. o.a. fysiek uitbeelden Hoe je door de lucht vliegt, dat je terug naar de aarde valt, hoe beeldt je uit dat je door stinkend rioolwater zwemt...