Mijn pop huilt ’s nachts

door: Eric Borrias
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
vanaf 9 jaar
Speelduur
40 min (of ingekort 20 min)
Categorie
Cultuureducatie, Digitale Film versie, MBO, Voortgezet Onderwijs CKV,
Prijzen
1x 45 min: € 500,=
2x 45 min: € 800,=
3x 45 min: € 1075,=

excl € 60,= reiskn
excl 9% BTW

school max 100 lln
theater max 200 lln

Ook korte versie 25 min
En digitale Film versie 20 min
€ 250,= tot 30 personen
€ 425,= (3-4 klassen)
€ 700,= (4-8 klassen)
excl 9% BTW

Mijn pop huilt ’s nachts 


Het waargebeurde verhaal van George en Ursula Levy. Een verhaal over de kindertransporten. Een verhaal dat min of meer goed afloopt.

Eric Borrias Mijn pop huilt 's nachts (uitsnede)In 2025 is het 80 jaar geleden dat er een einde kwam aan WOII. Maar helaas is oorlog van alle tijd, zijn vooral kinderen de dupe en dus is het nodig hun verhalen van toen te blijven vertellen.
In 1943 vonden vanuit kamp Vught de zogenaamde Kindertransporten plaats; nagenoeg alle Joodse kinderen werden gedeporteerd en vermoord. Maar enkele ontkwamen aan dat lot. Onder hen George en Usula Levy, twee joodse kinderen. Zij werden toen ze vijf en tien jaar oud waren, vlak voordat de Tweede Wereldoorlog begint, door hun ouders vanuit Duitsland naar Nederland gestuurd, in de hoop dat ze daar veilig zouden zijn. Met niet meer dan een koffertje. Ze hebben niemand meer, behalve elkaar en de pop van Ursula. De pop die troost als je huilt, de pop die ruikt naar thuis, naar veilig. De pop die altijd bij je blijft. Toch?

Eric Borrias Mijn Pop huilt snachts“Eric Borrias maakt oorlogservaringen invoelbaar Indringend theater voor alle leeftijden.”
“Wie erin slaagt, een zaaltje met zo’n negentig mensen, inclusief een flink aantal kinderen tussen de 9 en 12 jaar, bijna vijf kwartier muisstil geboeid te houden met weinig meer dan stemgebruik en lichaamstaal, doet iets heel goed! “
Culemborgse Courant 4-5-2019

 

“Dit is wat kinderen nodig hebben, verhalen verteld door een man die emotie, passie en inhoud aan elkaar koppelt in een adembenemend verhaal. Het was en is indrukwekkend, en het verhaal zal kinderen helpen om anders naar onze tijd te kijken.”
– Harry de Vries, Burgemeester Gemeente Neerijnen

 

“Ik vond het een aangrijpend verhaal op een bijzondere manier verteld, vanuit het kind in al zijn onschuld en onwetendheid”.
– Mia Wijten Cultuur avontuur

 

Het was een hele bijzondere voorstelling. Deze staat voor mij met stip bovenaan. De kinderen (circa 9 jaar) hebben een uur lang ademloos geluisterd. Niemand die zat te wiebelen, te praten of iets. Ook de ouders en leerkrachten waren diep onder de indruk.
Ook ik had een brok in mijn keel. Eric geeft ook nog eens goede “nazorg” en dat is heel prettig bij deze voorstelling.
Ellen Lamberts Bibliotheek Almelo

“Prachtig verteld, heel puur.”
–  Katrijn Beelen Vertelfestival  Alden Biesen 

 

Kinderen en leerkrachten waren zeer onder de indruk van Mijn pop huilt ’s nachts:

‘Sluit precies aan bij waar we mee bezig zijn op school

‘Fantastisch! Voor herhaling vatbaar!

‘Leuk dat er een lesbrief bij zat, onderwerp sluit aan bij de leerplandoelen!’

‘Mooie vertelling, uitstekend gebracht.’

‘Meeslepend, emotioneel’

‘Extra lesmateriaal is goed, ‘mooi’ dat het waargebeurd is.’

Deze feedback is afkomstig van 5 verschillende scholen.

 

De kinderen waren in beide voorstellingen muisstil. Ook de leerlingen van het speciaal onderwijs waren geboeid. Er werden in beide groepen vragen gesteld na afloop en leerlingen waren nieuwsgierig.

Je manier van vertellen nam de leerlingen mee in het verhaal, je nam ze bij de hand. Wij waren erg onder de indruk. Met een klein decor maakte je een grote en kleine wereld voor de kinderen.
(CKC Globe Hilversum)

“Bij de 1e voorstelling 95 kinderen, speciaal onderwijs. Drie kwartier vol aandacht en na afloop goede vragen. 2e groep ruim 100 kinderen.”
“Waargebeurde verhalen van de 2e Wereldoorlog.”De kinderen vragen erom.”,aldus de juf. “

 

Thema’s: vluchten, oorlog, keuzes maken.

Deze voorstelling kan ook in de klas worden gespeeld met nabespreking.
Met lesbrief.

Eric Borrias

Al bijna 30 jaar een rete-goeie verteller

Een ambachtsman die al bijna 30 jaar de fantasie van zijn publiek aan het werk zet. Van schijnbaar eenvoudige sprookjes tot indrukwekkende oorlogsverhalen, van bekende (kinder)boeken tot verhalen op maat. Zijn “gereedschapkist” is rijk gevuld.  Niet voor niets heeft deze Vertelambassadeur, naast 18 grotere voorstellingen, een breed scala aan korte verhalen. Van kerst tot horror, van humor tot ernst. Gekozen tot Vertelambassadeur 2016

Zie ook