Anna’s Oorlog

door: Marjo Dames
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
vanaf 10 jr/ 12+/ volw
Speelduur
50 min (ook 25 min versie)
Categorie
Cultuureducatie, Digitale Film versie, Theater, Voortgezet Onderwijs CKV,
Prijzen
Per 1 jan 2023
1 x 50 min € 550,=
2 x 50 min € 880,=
3 x 50 min € 1200,=
Incl 10% auteursrecht

Excl € 60,= reiskn
excl 9% BTW

School max 120 lln
theater max 150 lln

Ook korte versie 25 min
Digitale filmversie van 20 min
€ 250,= tot 30 personen
€ 475,= (2-4 klassen)
€ 750,= (5-8 klassen)

Anna’s Oorlog

Naar het gelijknamige boek van Beatrijs Nolet (Kinderjury prijs 2011)
Anna’s oorlog is een indrukwekkend en meeslepend verhaal over de verschillende rollen die mensen gespeeld hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog en over verzwijgen en de betekenis daarvan op de kinderen van nu.
Van september 2024 tot juni 2025 viert Nederland 80 jaar bevrijding en vrijheid. Omdat intolerantie nog steeds van deze tijd is en we niet mogen vergeten.

 

Anna is een meisje van nu. Ze is 11 jaar en woont met haar ouders op een woonboot een eind buiten het dorp. Natuurlijk is ze dolblij als ze in die verlaten uithoek ineens een buurjongen van haar eigen leeftijd krijgt. Maar haar ouders verbieden haar om met die jongen om te gaan. ‘Dat kun je maar beter niet weten’ en ‘Dat vertellen we je nog wel eens’ zijn de dooddoeners. Samen met Borre, de nieuwe buurjongen gaat Anna op onderzoek uit. Het wordt een speurtocht langs verzwegen familieverhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Verhalen over Anna’s opa Job en zijn Joodse familie die ineens niet meer welkom waren in hun eigen land. Ze komen er achter hoe Job zijn ouders omkwamen. Over de overgrootvader van Borre waar iets mee was.
Als er onopgeloste raadsels blijven, gaan Anna en Borre inbreken bij Anna’s overgrootmoeder die een kamer vol naslagwerken heeft.  Ze worden betrapt en dan leren ze over helden, verraders en over hun eigen verantwoordelijkheden.
Met muziekfragmenten van Pieta Maring van Philharmonie zuidnederland en Will van Elmpt
Met lesbrief aanwezig

In 2020 is het 80 jaar geleden dat de 2e wereldoorlog begon in Nederland.

Kreeg een staande ovatie op de presentatiedag in november.

“Juweel van een voorstelling ! Prachtig spel in een mooie mix van heden, verleden en actualiteit !”

“De oorlog wordt hier verteld vanuit een invalshoek, die heel begrijpelijk is voor een kind/tiener……  aangrijpend verhaal, mooi en duidelijk verteld ! Felicitaties !”

“Een zielig maar mooi liefdesverhaal”, noemden twee leerlingen de voorstelling”…..”De kinderen luisterden geboeid naar het aangrijpende en ontroerende verhaal dat heden en verleden op prachtige wijze met elkaar verbindt.”
 (Dedemsvaartse Courant 24 maart 2015)

Wat was het prachtig, in alle eenvoud, zo echt, tijdloos en overtuigend.
Mijn zoon zei: Ik heb alles vanaf het begin gehoord en ik kon niet meer ‘uit het verhaal’ , ik vond het gewoon zóó mooi!”’.
Dat gold ook voor mij. Wat een waardevolle voorstelling. Mooie tekst en het spel raakte. Dankjewel!

We vonden het een mooie voorstelling met veel herkenbare momenten.
Ver. Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940-1945

 

“Het was weer een mooie voorstelling, we hebben genoten samen met de schoolkinderen en begeleiders. Marjo Dames bezit de power om het verhaal over te brengen tot de achterste rij. Met name door haar stem en ook door de weinig probs maar met haar  gebaren en beweging. Knap gedaan.”

Stichting 4 Mei, oud gemeente Niedorp

 

Marjo Dames vertelt haar verhalen op eigenzinnige theatrale wijze.

Met eenvoudige aanpassingen van het decor verbeeldt Marjo Dames de verschillende plaatsen, tijden en karakters in het verhaal.

Zie ook