Biltstraat 166
3572 BP Utrecht
030 - 272 30 22
info@verteltheater.nl
of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl
Prachtige en poëtische voorstelling die je in het hart raakt. Een vluchtverhaal door de ogen van een kind, vermengd met de volksverhalen die zijn vader aan hem vertelde.
“Ik werd zachtjes door mijn moeder wakker geschud. Ik hoefde mijn pyjama niet uit te doen, wel kreeg ik een warme jas er overheen. We reden de stad uit en stapten uit bij een donker weggetje. Daar tilde mijn moeder mij op een paard. Ik zat achterop bij een man die ik niet kende. Hij had een grote snor en stonk een beetje.”
Nachtreis is het eigen vluchtverhaal van Sahand. Hij was nog maar vijf* jaar oud toen hij, tijdens de Iran-Irak oorlog, door de bergen moest vluchten.
Een persoonlijke voorstelling die vertelt hoe het is om op vijfjarige leeftijd te vertrekken uit het land waar je geboren bent. Het laat zien wat het met je herinneringen doet als je alles en iedereen hebt moeten achterlaten. In dit verhaal vertelt Sahand niet alleen over zijn vluchtverhaal maar ook over de volksverhalen die zijn vader aan hem vertelde. Deze verhalen zijn het enige wat Sahand uit Iran mee heeft kunnen nemen. Voor het eerst heeft hij deze avonturen bewerkt voor een jonger publiek.
Sahand heeft ook een versie voor Voortgezet Onderwijs en voor Volwassenen.
* In werkelijkheid was Sahand drie toen hij is gevlucht, in de voorstelling heeft hij er 5 van gemaakt, omdat anders het verhaal niet helemaal overkomt (een kind van drie maakt dingen anders mee dan een kind van 5)
Thema: Vluchtelingen/ vluchteling kinderen /andere Cultuur/ verhalen zijn grenzeloos/ oorlog
Verteller: Sahand Sahebdivani
Muziek: William Barrett (Contrabas)
andere muzikanten:
Sjahin During (Nederland/Turkije)
of Ali Çağlar Erdoğan (Turkije)
Sahand in De Wereld Draait Door, met het gedicht Oorlog (1980) van Willem Wilmink.
Nachtreis creëert veel waarde voor leerlingen met een vluchtachtergrond. Na een voorstelling van Nachtreis steekt een meisje haar vinger op: ‘Dit is mijn verhaal’ vertelt ze. Zij voelt zich gezien en de hele klas begrijpt nu haar verhaal en achtergrond.
Nachtreis is mooi en ontroerend voor leerlingen en docenten. Op een school in Montfoort was een klas met allemaal Syrische leerlingen, die aan Sahands lippen hingen. Na afloop vertelden veel leerlingen over hoe hun oma’s leefden in Syrie, bijvoorbeeld in Aleppo, en welke vruchtenbomen hun oma in de tuin had, en dat ze oma erg missen.
Past binnen Cultuureducatie:
Sluit aan bij 21e eeuwse vaardigheden
– samenwerken
– sociale & culturele vaardigheden
– Bij sociale en culturele vaardigheden gaat het om het effectief kunnen leren, werken en leven met mensen van verschillende etnische, culturele en sociale achtergronden
‘Wij zijn ontzettend blij met deze voorstelling. Ook vanuit de scholen krijgen we positieve reacties.’
Kunst Centraal
‘Sahand, wat hebben jullie een prachtig programma uitgevoerd voor- en met de leerlingen van het Rinket in Heemskerk afgelopen weken! Zelfs kinderen die geen woord Nederlands spraken voelden zich betrokken bij de muziek en verhalen. Echt geweldig!!’
Saskia Vroom – Cultuurcentrum Heemskerk
‘Sluit goed aan bij de doelgroep / publiek. Indentificatie is duidelijk aanwezig. Wij als volwassenen weten allemaal dat het in Iran gebeurt, maar het kan ook zomaar ergens anders gebeuren. Het is zijn eigen beleving en dat is heel mooi om te zien.’
Eline van der Stoep – theater Zuidplein
‘Mooi ! Heel ontspannen en naturel over best heftige dingen, zonder het bij de naam te noemen.’
Dorothee Joosen – Kunst Centraal
‘Mijn leerlingen waren zeer onder de indruk van de voorstelling Nachtreis! Ze zaten op het puntje van hun stoel en je had ze écht gegrepen.. Volgens mij voelde jullie het ook in de zaal. Meerdere leerlingen kwamen naderhand naar mij toe of ze ‘alsjeblieft het kaartje mochten want ze wilde deze bewaren’.
‘Ik wil jullie bedanken voor de fantastische voorstelling. Onze doelgroep kan ingewikkeld zijn maar Sahand had de leerlingen aan hun lip hangen. Het was fantastisch!’
Samantha Deddens – Comenius College Capelle
“Wat heb ik genoten van uw verhaal en de ontroerende liederen en de instrumentale begeleiding. Het heeft diepe indruk gemaakt bij mijn kleinzoon van 9 jaar. Hij kon in details de reis door de bergen navertellen en zei: “Het was wel een spannend avontuur. Als ik zéker zou weten dat het goed afliep en niet om te vluchten was, zou ik het zelf ook wel eens willen meemaken…” Het sprak tot de verbeelding dus!”
Sahand Sahebdivani (1980) is co-directeur van the Amsterdam Storytelling Festival en een van de bekendste vertellers van Nederland. In 2004 richtte hij de Mezrab op dat sindsdien is uitgegroeid tot één van de belangrijkste vertelcafé’s ter wereld. Sahand kwam op driejarige leeftijd als vluchteling van de oorlog tussen Iran en Irak in Nederland aan. De ervaringen van hem en zijn familie vormen de basis van het grootste deel van zijn werk.