Ridders – De kinderen van Karel en Elegast

door: Marjo Dames
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
6 -12 jaar
Speelduur
45 min / 20 min versie
Categorie
Cultuureducatie,
Prijzen
per 1 januari 2023
1 x 50 min € 510,=
2 x 50 min € 830,=
3 x 50 min € 1150,=

Excl € 60,= reiskn
excl 9% BTW

School max 120 lln
theater max 150- 200 lln

Ridders – De kinderen van Karel en Elegast

 

Het is het jaar des Heren: 777. 

Deze bewerking van het oude ridderverhaal ‘Karel ende Elegast’ vertelt over de 10-jarige zoon van Karel de Grote. Hij krijgt ’s nachts in een droom de opdracht om het leven van zijn vader te redden door uit stelen te gaan. Deze zoon, Pepijn-met-de-Bult, is niet erg geliefd bij zijn vader. Hij heeft namelijk een vergroeide rug en kan daardoor nooit een goede ridder worden, laat staan een goede koning. 

Pepijn ontmoet ’s nachts Hildegarde, de dochter van de verbannen ridder Elegast. 

Samen ontdekken ze een geheim complot tegen Koning Karel. 

Aan bod komen wetenswaardigheden over ridders, de rol van vrouwen en de invoering van het alfabet, het belastingstelsel van Karel de Grote en het drieslagstelsel in de landbouw. 

Met lesbrief

Kerndoelen

52 De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van tijdvak: monniken en ridders; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten
53
De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen

56 De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
36 Burgerschap en samenleving

 

“Mooie voorstelling, helder verhaal en goed gespeeld. De aandacht van de kinderen was er ook goed bij. Er figureerden ook kinderen in het verhaal, dat sprak waarschijnlijk extra tot de verbeelding.”

“Topvoorstelling! Marjo is een boeiende vertelster. Ze straalt energie uit en heeft een heel aangename stem en kan veel personages aan.  Leuke middeleeuwse voorstelling waarbij belangrijke principes op een eenvoudige maar speelse manier aan de orde komen zoals het belastingsysteem, het analfabetisme… het hele verhaal wordt verteld met 1 attribuut. Marjo weet haar personages met veel verve neer te zetten.”

Marjo Dames

Spannend, ontroerend, grappig en educatief  

Marjo Dames vertelt haar verhalen op eigenzinnige, theatrale wijze.  Ze kruipt in de huid van de personages en wisselt taal af met spel en (accordeon)muziek. 

 

 

Zie ook