Verhalen in Kerst-sfeer en bezinning

door: Mia Verbeelen
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
Volw
Speelduur
15-45 min
Categorie
Prijzen
1 x 30-45 min € 325,-
2 x 30-45 min € 570,-
Excl Reiskosten € 50,= / dag
excl 6% BTW

Mia Verbeelen

Mia vertelt, verzint, verbeeldt…
Met woorden weeft ze werelden vol verwondering en fantasie…
Verhalen om mee te lachen of stil van te worden, bij weg te dromen of tot inzicht te komen. Met een schatkist vol sprookjes en volksverhalen weet ze kinderen te boeien, met mythen, wonderwijze vertellingen en persoonlijke anekdotes bereikt ze de volwassenen. Ze vertelt op scholen, bibliotheken, in theaters en op festivals. Als vertelster is ze in dienst bij Het Sprookjeshuis van de Provincie Antwerpen, en als docent is ze verbonden aan de Nederlandse Vertelacademie. Mia Verbeelen was in 2015 Vertelambassadeur voor Nederland en Vlaanderen.

 

De Naakte Waarheid

Een oud Joods Sprookje.

De Naakte Waarheid slingert de waarheid onomwonden in ieders gezicht, , en is bij niemand geliefd. Door een wonderlijke ontmoeting met Het Sprookje komt ze tot het besef dat de waarheid soms kwetsend kan zijn als je haar niet liefdevol en met respect aanbiedt.

Tijdsduur: 18 min

De Engel

Een jonge man had een droom.Hij ging een winkel binnen. Achter de toonbank zag hij een engel. Nieuwsgierig vroeg hij hem: “Wat verkoopt u, meneer?”
De engel antwoordde vriendelijk: “Alles, wat u maar wilt.”
“Echt alles?”
“Ja, je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er wel.”

Mia Verbeelen - foto Raphael Drent

De jongeman zei: “Dan zou ik graag hebben: “Vrede in Syrie, vrede in de Gazastrook, of nog beter: het einde van de oorlog in de hele wereld, geen kinderarbeid meer, geen terrorisme meer, meer bereidwilligheid om met elkaar te overleggen, samenwerking, aandacht voor de kleinen en de zwakken, meer tijd voor de ouders om met hun kinderen te spelen en eh… kunnen mijn relaties wat beter?”
De engel onderbrak hem en zei: “Sorry jongeman, je hebt mij verkeerd begrepen. We verkopen hier geen vruchten. We verkopen hier alleen zaadjes, je moet er zelf de groei in brengen.”

Tijdsduur: 5 min

 

Het Land der Onsterfelijkheid

Een Italiaans Volkssprookje over een jonge man die op zoek gaat naar een land waar niemand dood gaat. Op zijn zoektocht ontmoet hij drie oude mannen die een bijzondere opdracht hebben in het leven. Wanneer hij uiteindelijk zijn doel lijkt te bereiken, krijgt hij heimwee naar zijn dierbaren.
Tijdsduur : 20 min


Verhaal De Naakte Waarheid

De waarheid liep volledig naakt, zoals ze geboren was, over straat. Niemand wilde haar zijn huis binnenlaten. Iedereen die haar tegenkwam, sloeg uit angst voor haar op de vlucht. Op een dag liep de waarheid weer in gedachten verzonken over straat. Ze was erg bedroefd. Toen ontmoette ze het sprookje. Het sprookje droeg schitterende veelkleurige kleren, die iedereen prachtig vond.
Het sprookje vroeg aan de waarheid: “Vertel me, geëerde vriendin, waarom loop je zo bedroefd op straat rond.?”
De waarheid antwoordde:”Ik ben oud en bejaard en niemand wil me kennen”.

Daarop antwoordde het sprookje:”Het is niet omdat je oud bent, dat de mensen je niet willen kennen. Ik ben ook erg oud en hoe ouder ik wordt, hoe meer de mensen van me houden. “. Luister, ik zal je het geheim van de mensen onthullen: Ze willen graag dat iedereen mooi is en zich een beetje verkleedt. Ik zal je net zulke kleren geven als ik zelf draag en je zult zien, dat de mensen dan ook van jou houden.”

De waarheid volgde deze raad op en maakte zich mooi, met de kleren van het sprookje,maar bleef toch de waarheid.

Sindsdien trekken het sprookje en de waarheid samen op en laten aan de mensen de keuze waar ze voor willen gaan.

Bron: Jakob Kranz (1740-1804)

 

Zie ook