Dansen op de brug van Avignon

door: Bert Vos en The Klezmer Society
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
vanaf 10 jaar
Speelduur
50 min
Categorie
Cultuureducatie, Voortgezet Onderwijs CKV,
Prijzen
seizoen 2024-2025
1 x 50 min € 800,=
2 x 50 min € 950,=

excl reiskn € 120,=/ dag (3 personen)
excl 9% BTW
schoolvoorst. max 80-100 lln

Dansen op de brug van Avignon


Gebaseerd op het gelijknamige boek van Ida Vos
Rosa de Jong droomt tegenwoordig overdag. Vroeger, toen het nog geen oorlog was en ze nog gewoon naar school mocht, droomde ze alleen maar ’s nachts. Maar nu is er zo veel verboden dat ze helemaal nergens meer zin in heeft. Joden mogen niet fietsen, niet zwemmen, niet in de tram, niet naar de bibliotheek… Ze heeft geen zin om buiten te spelen of om viool te spelen, terwijl dat ooit haar liefste bezigheid was. Misschien kunnen ze vluchten naar Frankrijk, waar het veilig is.

 

Bert Vos Shtetl Band Amsterdam foto Geert de Jong CheeseWorks-0186 (2)In deze nieuwe muziekvertelvoorstelling vertelt violist Bert Vos samen met The Klezmer Society het verhaal Dansen op de Brug van Avignon, geschreven door Bert’s moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos. Dit populaire en bekroonde jeugdboek belicht de Tweede Wereldoorlog op een begrijpelijke en heel persoonlijke manier. De voorstelling is gebaseerd op werkelijk gebeurde gebeurtenissen. Er wordt nadrukkelijk en indringend een link gelegd met het hier en nu. Hoe voelt het als je heel langzaam en heel subtiel wordt buitengesloten? Wanneer realiseer je je dat er iets mis is en wat kan je dan vervolgens doen? Is vluchten een optie?

 

De speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde klezmermuziek versterkt de spannende verhaallijn met verrassende stukken en met soundbites.

Bert Vos – verteller, zang, viool, mandoline
Iefke Wang – viool, slagwerk
Erica Roozendaal – accordeon, dromer
Regie Natascha van Weezel

“Het was een prachtige voorstelling, ondersteund met muziek, wat een zwaar verhaal prachtig vertaalde. Dank daarvoor!”

“Wat een prachtige voorstelling. Heel goed om dit aan kinderen van deze leeftijd te laten zien. Tijdens de geschiedenislessen komt WOII aan bod en is dit een zeer goede aanvulling! “
Groep 7 en 8 scholen Midden Drenthe

 

“Het was voor zowel leerkracht als leerlingen absoluut de moeite waard om naar deze voorstelling te zijn geweest. Een stukje historie wordt tot leven gewekt. De kinderen kwamen in aanraking met andersoortige muziek en hebben geleerd dat je ook van iets onbekends kan gaan houden. Dank jullie wel!”

groep 7/8 uit Enkhuizen in het kader van het Cultuurmenu

The Klezmer Society

The Klezmer Society is een prominent vertolker van de village-klezmerstijl: authentieke Joodse muziek zoals het vroeger in de Joodse dorpjes in Oost-Europa geklonken heeft. In haar 10-jarig bestaan maakte de band 3 CD’s en verzorgde de groep vele optredens in binnen- en buitenland.
Bert Vos is daarnaast eerste violist bij het Carel Kraayenhof Ensemble, waarmee hij komend seizoen met de muziektheatervoorstelling Piazolla 100!” langs de theaters tourt’. Hij speelde o.a ook in de muziektheatervoorstelling “Liberacion” (2015) over bevrijding en over de nieuwe vluchtelingenstroom.
Vanaf 1 september 2020 heeft de band een nieuwe naam: The Klezmer Society

 

Zie ook