Verliefd

door: Marjo Dames
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
vanaf 10 jaar/ 12+/ volw
Speelduur
45 min
Categorie
Cultuureducatie, Digitale Film versie, Voortgezet Onderwijs CKV,
Prijzen
seizoen 23/24
1 x 50 min € 550,=
2 x 50 min € 880,=
3 x 50 min € 1200,=

excl € 60,= reiskn
excl 9% BTW
max 120 lln
theater max 150 lln

Ook als film versie (20 min):
Met kijkopdracht vooraf en nabespreking
€ 250,= tot 30 personen
€ 500,= (3-4 klassen)
€ 800,= (5-8 klassen)
excl 21% BTW

Verliefd

Een informatief verhaal passend bij seksuele vorming en lentekriebels.

We stappen binnen in Hotel Boslust, waar de hoteleigenaar, vader Jan op een dag ineens een jurk draagt. Gasten rennen weg en het hotel dreigt failliet te gaan. Dochter Fiona van 15 deelt al haar meningen over lichamen en over wat je wel en niet doet als je verliefd bent. Zoon Jort van 12 is tot over zijn oren verliefd op Gemma, maar hij weet niet hoe hij haar moet benaderen. De vluchtelinge Ragwa van 17 die tijdelijk in het hotel woont, worstelt met haar droom om profvoetballer te worden.
Een verhaal over natte dromen, over zoenen of niet zoenen, over cultuurverschillen, over homo zijn op het voetbalveld, over liefde en respect, diversiteit en inclusie

 

Geïnspireerd op jeugdliteratuur van onder andere: Guus Kuijer, Francine Oomen, Sjoerd Kuyper en voorlichtingsboeken van Stichting Rutgers.

 

 

Verliefd gaat ook over volgen van je verlangen of dromen en worden wat je ‘werkelijk wilt’ en ‘Zijn wie je bent’.

In Verliefd worstelt vluchtelinge Ragwa met haar droom om prof voetballer te worden. Dat geldt voor veel meisjes met vlucht- of migratie-achtergrond, voor hen kan dit een voorbeeldfunctie zijn. Van hen wordt vaak verwacht dat ze gebruikelijke traditionele keuzes maken in verzorgende beroepen ofzo.
Hotel eigenaar vader Jan durft er pas op zijn 45e openlijk voor uit te komen dat hij liever in vrouwen kleren loopt.

 

Wij en de kinderen vonden het een fantastische voorstelling! We hebben er in de klas nog lekker over kunnen napraten. Heel erg bedankt!  
Jenaplanschool De Kring

 

Het was super!  Marjo doet het heel knap.
Caroline Grasmeijer – Globe CKC


Wat is Verliefd een mooie voorstelling en wat kan Marjo goed spelen en vertellen! Heerlijk om de reacties uit de zaal te horen. De leerkrachten waren enthousiast over de voorstelling en ook enkele ouders die ik nog gesproken heb, vonden het een goede voorstelling. Ik heb ervan genoten!
Danielle Deleij – Cultuurplaats Gilze-Rijen

 

Reacties programmeurs op presentatiedag:

Ik vond het een geweldige verhaal als kapstok om seksualiteit expliciet te bespreken. Knap gedaan door de vertelster. 

 

Super mooie voorstelling! Hopelijk gaat de bovenbouw deze voorstelling boeken!

 

Prachtig gespeeld door Marjo Dames. Marjo benoemt de dingen heel expliciet wat regelmatig voor hilariteit zorgt bij het publiek. Ze zet de verschillende personages in haar verhaal heel leuk en met een grote naturel neer. Gedurfde voorstelling maar zalig om naar te kijken. Verveelde geen moment. Topvoorstelling!

Digitale Film versie

Ook als film versie beschikbaar (20 min):
Met kijkopdracht vooraf en nabespreking van de kijkopdracht,
en een kort filmpje met leuke praktische opdracht na de voorstelling.

Sluit aan Kerndoel 38 voor het primair onderwijs
Seksuele vorming is sinds eind 2012 verplicht voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs (onderbouw) en speciaal onderwijs. Het ministerie van OC&W wil hiermee aan de ene kant seksuele dwang of grensoverschrijdend gedrag voorkomen, maar ook homonegatief gedrag. En aan de andere kant respectvol gedrag dan wel seksuele weerbaarheid van leerlingen bevorderen.

Download  hier de pagina Seksuele ontwikkeling 9-12 jaar uit de brochure Rutgers Kenniscentrum.
Download hier de hele Brochure Seksuele ontwikkeling 0-18 jaar

‘Scholen vinden het beschikbare materiaal voor seksuele vorming vaak te expliciet.’ Dat zegt Arjet Borger, oprichter van Care for Sexuality.

Alle basisscholen in Nederland zijn verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit en kinderen daarin te onderwijzen.

Ineke van der Vlugt, programmacoördinator bij het kenniscentrum Rutgers, merkt ook dat leerkrachten moeite hebben met het onderwerp seks en onderdelen overslaan of vermijden. “En dat terwijl kinderen juist nieuwsgierig zijn naar relaties en seksualiteit. Ze willen daarover in gesprek.”

Kijk hier de uitzending op NPO1, Dit is de Dag  

Marjo Dames

Spannend, ontroerend, grappig en educatief.
Marjo Dames vertelt haar verhalen op eigenzinnige, theatrale wijze. Ze kruipt in de huid van de personages en wisselt taal af met spel.

Zie ook