Korte verhalen, sprookjes, fabels en legenden

door: Peter Faber
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
vanaf 6 jaar/ volwassenen/ (ook vanaf 4 jaar)
Speelduur
vanaf 15 - 25 min/ verhaal
Categorie
Cultuureducatie,
Prijzen
Per 1 jan 2023
1 x 20-60 min € 400,-
2 x 20-60 min € 625,-
3 x 20-60 min € 875,-

excl € 60,= reiskn
(tot 150 km)
excl 9% BTW

De twaalf maanden

Een moeder woont samen met haar dochter Radka en haar stiefdochter Polina aan de voet van de bergen. Radka is alles voor haar en wordt ongelooflijk verwend, Polina kan ze niet uitstaan, helemaal niet omdat zij mooier en slimmer is dan Radka. Polina moet alles doen wat Radka haar vraagt. Alles, ook al is het onmogelijk. Toch slaagt Polina er iedere keer in het onmogelijke te volbrengen. Zij krijgt hierbij hulp van 12 wijze mannen boven op een berg. Als Radka op een goede dag deze mannen ook tegenkomt, gebeurt er echter iets heel anders.
Speelduur ca 15 minuten
vanaf 6 jaar

Vergeet de watergoden niet

Verhaal over een stenenmaker die de opdracht krijgt de stenen te maken voor een buitenplaats. Altijd als hij klei uit de rivier haalt gooit hij wat geld in het water om de watergoden tevreden te stellen. Hier wil de opdrachtgever niet aan meewerken, want watergoden zijn maar verzinsels van simpele zielen. Het spreekt voor zich dat dit desastreuze gevolgen zal hebben.
Leeftijd 6-12 jaar
speelduur: 15-20 min

 

De jongen en de reus

Manu verdient zijn geld met het het hoeden van koeien. Op zich niets bijzonders in India, ware het niet dat de velden waar hij dit doet, grenzen aan de weilanden van de koning. En op die weilanden gebeuren raadselachtige dingen. Iedere dag verdwijnen er een paar koeien. Als de koning er tenslotte achterkomt dat een reus de schuldige is, laat hij deze opsluiten. De reus ontsnapt echter en vraagt Manu om hulp. Deze helpt de reus zich verstoppen, maar als hij geweten had dat…
leeftijd 6-12 jaar
Speelduur 20 à 25 min

 

De krekel en de mier (ook volwassenen)

Iedere avond rond de schemering zingt Krekel op onnavolgbare wijze het ene lied na het andere. Alle dieren vinden het prachtig en avond na avond komen ze luisteren. Behalve Mier. Zij heeft het veel te druk met allerlei huishoudelijke klusjes en het aanleggen van een wintervoorraad. Krekel heeft zich met wintervoorraden niet beziggehouden en als hij Mier om hulp vraagt helpt zij hem niet. Hij koos er toch zelf voor om de hele zomer met de libelles te dartelen bij de beek. Hongerig en koud worstelt Krekel zich door de barre winter om bij de eerste zonnestralen te vertrekken naar verre oorden. Overal wordt hij een gevierd popster. Als hij hoort dat zijn vrienden op de heuvel het moelijk hebben, haast hij zich terug voor een popconcert en het uitdelen van voedsel. Iedereen is aanwezig…behalve mier.
leeftijd: 6-12 jaar
Speelduur; 20 à 25 min

De Meesterdief

Een vader leert zijn zoon Karel alles dat hij nodig heeft om later net zo wijs en rijk te worden als hemzelf. Er is echter één ding dat hij vergeet … roven en stelen. Alhoewel de vader dit een vreselijk idee vindt, zoekt hij toch contact met een roverhoofdman die ergens op de uitgestrekte heidevelden zijn rovershol heeft. Ze spreken af dat Karel een jaar lang in de leer gaat bij de rovers. Een jaar dat wordt afgesloten met een proeve van bekwaamheid. Karel leert al snel de ene rovervaardigheid na de andere en op het eind van het jaar krijgt hij een proef, moeilijker dan hij ooit had kunnen denken. Als hij slaagt mag hij terug naar huis, anders zal hij voor altijd bij de rovers moeten blijven. Of het Karel lukt, je hoort het in het verhaal van de Meesterdief

leeftijd: 6-12 jaar
speelduur: 20 à 25 min

Jamamba de Heks

Een jongeman gaat reist iedere week vanuit een afgelegen dorpje naar de stad om boodschappen te doen. Op de terugweg rust hij uit bij een kabbelend beekje, maakt een heerlijk soepje en wanneer er uit de wildernis een man opduikt dan deelt hij deze soep met alle plezier. Eenmaal zijn spullen weer op zijn paard geladen wil hij afscheid nemen wanneer hij tot zijn schrik ziet dat op de plek waar de man net zat nu een Jamamba zit, een allesverslindende heks die hem likkebaardend aankijkt. Er zit maar één ding op … rennen … zo hard hij kan, maar achter zich hoort hij al snel het gehijg van de Jamamba. Er is één geluk, Jamamba’s zijn niet alleen altijd hongerig, maar ze zijn ook ontzettend dom. Zal het de jongeman lukken om een list te verzinnen en de Jamamba af te schudden. Je hoort het allemaal in het verhaal ‘Jamamba de Heks’. Maar ik zal één ding verklappen, makkelijk zal het niet worden.
leeftijd 6-12 jaar
20 à 25 minuten

Legende van de gehangene (volwassenen)

Een smeuig verhaal over een pelgrim die de prachtig geschapen herbergiersdochter afwijst. Zij zint op wraak door de pelgrim op te laten hangen door de veldwachter, maar hij overleeft op miraculeuze wijze. Deze zelfde legende is ook de reden waarom er een haan staat in de Portugese vlag.
Speelduur: ca 15 min

Van een monster dat klein werd (volw)

Bewerking van een Afrikaans verhaal over een jongen die voor van alles bang is, maar gaandeweg zijn angsten overwint en ontdekt dat als het lukt zijn angsten/monsters te omarmen de angst een stuk kleiner is.
speelduur: ca 15-20 min

De vogelkaravaan (volw)

Een verhaal over verandering en hoe de mensen daar allemaal verschillend op reageren, ieder op zoek naar zijn eigen graalvogel.
speelduur ca 20 min

De Vreemdeling en de oude vrouw (volw)

Over een man op zoek naar de Eenhoorn en daarvoor uitkomt bij een mysterieuze oude vrouw.
speelduur ca 15 min

Je hebt afgelopen zaterdag een prachtige bijdrage geleverd aan een hele mooie feestdag. We hebben uit het gezelschap veel leuke en positieve reacties gekregen.

Zoals iemand opmerkte: het intermezzo was een van de hoogtepunten.

Peter Faber

Laat je meesleuren en verrassen, laat je gruwelen en lachen! Vol passie en energie verleidt (deze andere) verteller Peter Faber zijn luisteraar om zich over te geven aan de werkelijkheid van het verhaal. Hij kruipt in de huid van mens en dier, brengt hen tot leven en staat letterlijk midden in zijn verhaal. Het ene moment zit je op het puntje van je stoel, het andere moment hang je ontspannen achterover om dan ineens …!
Diverse volkverhalen, sprookjes, fabels en legenden van Peter Faber zijn:

 

Zie ook