Korte verhalen, sprookjes, fabels en legenden

door: Peter Faber
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
vanaf 6 jaar/ volwassenen/ (ook vanaf 4 jaar)
Speelduur
vanaf 15 min/ verhaal
Categorie
Cultuureducatie,
Prijzen
1 x 20-60 min € 350,-
2 x 20-60 min € 550,-
3 x 20-60 min € 750,-

excl € 50,= reiskn
excl 9% BTW

Peter Faber

Laat je meesleuren en verrassen, laat je gruwelen en lachen! Vol passie en energie verleidt (deze andere) verteller Peter Faber zijn luisteraar om zich over te geven aan de werkelijkheid van het verhaal. Hij kruipt in de huid van mens en dier, brengt hen tot leven en staat letterlijk midden in zijn verhaal. Het ene moment zit je op het puntje van je stoel, het andere moment hang je ontspannen achterover om dan ineens …!
Diverse volkverhalen, sprookjes, fabels en legenden van Peter Faber zijn:

De twaalf maanden

Een moeder woont samen met haar dochter Radka en haar stiefdochter Polina aan de voet van de bergen. Radka is alles voor haar en wordt ongelooflijk verwend, Polina kan ze niet uitstaan, helemaal niet omdat zij mooier en slimmer is dan Radka. Polina moet alles doen wat Radka haar vraagt. Alles, ook al is het onmogelijk. Toch slaagt Polina er iedere keer in het onmogelijke te volbrengen. Zij krijgt hierbij hulp van 12 wijze mannen boven op een berg. Als Radka op een goede dag deze mannen ook tegenkomt, gebeurt er echter iets heel anders.

De Stenenmaker

Verhaal over een stenenmaker die de opdracht krijgt de stenen te maken voor een buitenplaats. Altijd als hij klei uit de rivier haalt gooit hij wat geld in het water om de watergoden tevreden te stellen. Hier wil de opdrachtgever niet aan meewerken, want watergoden zijn maar verzinsels van simpele zielen. Het spreekt voor zich dat dit desastreuze gevolgen zal hebben.

Spikkeltje of De Kikvorst

Sprookjes met prinsessen die alleen maar aan zichzelf denken, kikkers die kunnen toveren, blinde prinsen, heksen, kindjes die kunnen vliegen, gespikkelde lijsters en nog veel meer.
Een wereld waarin mannen een buiging maken voor een lijster. Het zou prinses Spikkeltje kunnen zijn. Een wereld waarin een nare prinses een hoedje van kikkervelletjes wil, maar thuis komt met een grote groene kikkerkop. Een wereld van prinsen, heksen, kikkers en natuurlijk een gelukkig eind.

De jongen en de reus


Manu verdient zijn geld met het het hoeden van koeien. Op zich niets bijzonders in India, ware het niet dat de velden waar hij dit doet, grenzen aan de weilanden van de koning. En op die weilanden gebeuren raadselachtige dingen. Iedere dag verdwijnen er een paar koeien. Als de koning er tenslotte achterkomt dat een reus de schuldige is, laat hij deze opsluiten. De reus ontsnapt echter en vraagt Manu om hulp. Deze helpt de reus zich verstoppen, maar als hij geweten had dat…

 

De appels van gezondheid


De koning is ziek en en kan alleen beter worden door het eten van de appels van gezondheid. Eerst stuurt hij zijn oudste zoon op pad en vervolgens zijn middelste zoon. Als beide niet terugkeren, zit er niks anders op dan ook zijn jongste zoon te sturen. Deze vindt de appels van gezondheid, maar komt op de terugreis zijn twee broers tegen. De broers zijn geenzins van plan om hun jongste broertje met de eer te laten strijken. De jongste laat zich in de val lokken, maar met een ding hadden de oudste broers geen rekening gehouden. Hoeveel appels van gezondheid heeft hun jongste broer van de boom geplukt?

De krekel en de mier (ook volwassenen)


Iedere avond rond de schemering zingt Krekel op onnavolgbare wijze het ene lied na het andere. Alle dieren vinden het prachtig en avond na avond komen ze luisteren. Behalve Mier. Zij heeft het veel te druk met allerlei huishoudelijke klusjes en het aanleggen van een wintervoorraad. Krekel heeft zich met wintervoorraden niet beziggehouden en als hij Mier om hulp vraagt helpt zij hem niet. Hij koos er toch zelf voor om de hele zomer met de libelles te dartelen bij de beek. Hongerig en koud worstelt Krekel zich door de barre winter om bij de eerste zonnestralen te vertrekken naar verre oorden. Overal wordt hij een gevierd popster. Als hij hoort dat zijn vrienden op de heuvel het moelijk hebben, haast hij zich terug voor een popconcert en het uitdelen van voedsel. Iedereen is aanwezig…behalve mier.

 

Legende van de gehangene (volwassenen)

Een smeuig verhaal over een pelgrim die de prachtig geschapen herbergiersdochter afwijst. Zij zint op wraak door de pelgrim op te laten hangen door de veldwachter, maar hij overleeft op miraculeuze wijze. Deze zelfde legende is ook de reden waarom er een haan staat in de Portugese vlag.

Van een monster dat klein werd (volw)

Bewerking van een Afrikaans verhaal over een jongen die voor van alles bang is, maar gaandeweg zijn angsten overwint en ontdekt dat als het lukt zijn angsten/monsters te omarmen de angst een stuk kleiner is

De vogelkaravaan (volw)

Een verhaal over verandering en hoe de mensen daar allemaal verschillend op reageren, ieder op zoek naar zijn eigen graalvogel.

De Vreemdeling en de oude vrouw (volw)

Over een man op zoek naar de Eenhoorn en daarvoor uitkomt bij een mysterieuze oude vrouw

Je hebt afgelopen zaterdag een prachtige bijdrage geleverd aan een hele mooie feestdag. We hebben uit het gezelschap veel leuke en positieve reacties gekregen.

Zoals iemand opmerkte: het intermezzo was een van de hoogtepunten.

 

Zie ook