Het koffertje van Ida Vos

door: Bert Vos en The Klezmer Society
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
vanaf 10 jaar
Speelduur
50 min
Categorie
Cultuureducatie, Digitale Film versie, Voortgezet Onderwijs CKV,
Prijzen
seizoen 2024-2025
1 x 50 min € 800,=
2 x 50 min € 950,=
inclusief lesmateriaal en CD
excl reiskn € 120,=
excl 9% BTW
schoolvoorst. max 80-100 lln

Digitale filmversie 50 min
met nabespreking
€ 250,= tot 30 personen
€ 650,= voor 3 klassen
€ 790,= voor 8 klassen

Het koffertje van Ida Vos

Indrukwekkende muziekvertelvoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek
Een levensecht en waargebeurd verhaal. Violist Bert Vos vertelt samen met The Klezmer Society het ongelofelijke en waargebeurde verhaal van zijn moeder, de jeugdboekenschrijfster Ida Vos. Zij moest als Joods meisje onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later als volwassene, schreef Ida Vos vijf jeugdboeken over dit thema, waaronder het bekroonde en veel vertaalde boek ‘Wie niet weg is wordt gezien’.

 

Bert Vos Shtetl Band Amsterdam foto Geert de Jong CheeseWorks-0186 (2)Het Koffertje van Ida Vos is een indringende muziekvertelvoorstelling waarin de Tweede Wereldoorlog wordt terug gebracht tot een persoonlijk verhaal dat elk kind kan meevoelen.

De prachtige klezmermuziek in de voorstelling versterkt dit door het verhaal te onderstrepen, maar soms ook te verzachten of juist te relativeren.

 

Ook actuele thema’s zoals pesten, buitensluiten én de nieuwe vluchtelingenstroom zijn in deze voorstelling verweven.

 

Shtetlband amsterdam

 

 

Het Koffertje Van Ida Vos is inmiddels 125 keer gespeeld voor groepen 7 en 8 van Nederlandse basisscholen en krijgt een uitzonderlijk hoge beoordeling door zowel leerlingen als docenten.

 

 

 

Het Koffertje van Ida Vos gaat veel verder dan ‘gewone’ jeugdvoorstellingen over de Tweede Wereldoorlog, omdat je er niet alleen naar kijkt, maar er ook zelf aan deelneemt. De foto’s uit je geschiedenisboeken gaan leven, de plaatjes krijgen een stem. Je voélt hoe het was om doodstil te moeten zijn, om een ster te moeten dragen, om niet meer het park in te mogen. Maar je bent ook te gast op een choepa, een uitbundige Joodse bruiloft. De band speelt dansmuziek en de gasten klappen en stampen mee! En wist je dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook al superhelden bestonden?

 

Ida Vos (1931-2006) bezocht tijdens haar leven duizenden schoolklassen in Nederland en Duitsland om haar verhaal te vertellen. Bert Vos en Shtetl Band Amsterdam zetten haar werk op hun eigen manier voort.
Voorstelling is inclusief lesmateriaal en CD

Verteller: Bert Vos
Muziek: Shtetl Band Amsterdam
Foto’s: Carla van Thijn

Reactie van programmeur cultuureducatie:
“Ben positief verrast door de sterke keuzes in de verhaallijn. En uiteraard door de authenticiteit van de verteller. Heel goed. En natuurlijk prachtige muziek die de juiste sfeer maakt.”

 

De groepen 7/8 vonden het fantastisch!!
Dank jullie wel voor de werkelijk prachtige voorstelling!
Grote bewondering voor de manier hoe Bert met zijn groep geen oordeel velt maar voor kinderen heel beleefbaar maakt wat dat nou inhoudt: niet mee mogen doen.  Alle 6 scholen gaven aan dat het echt iets opriep bij de kinderen.    (Cultuureducatie Zaltbommel)


Reacties van kinderen. 

Merel: Ik geef de voorstelling het cijfer 10, want ik werd echt door het verhaal meegesleept.

 Lucas: Je moet je voorstellen dat er 35 kinderen in de klas zitten, na de oorlog zijn dat er nog maar 4. Deze voorstelling geef ik een: 9,5. Ik ben er door geraakt en we zijn aan het denken gezet

The Klezmer Society 

Is een prominent vertolker van de village-klezmerstijl: authentieke Joodse muziek zoals het vroeger in de Joodse dorpjes in Oost-Europa geklonken heeft. In haar 10-jarig bestaan maakte de band 3 CD’s en verzorgde de groep vele optredens in binnen- en buitenland.
Bert Vos is daarnaast eerste violist bij het Carel Kraayenhof Ensemble, waarmee hij komend seizoen met de muziektheatervoorstelling Piazolla 100!” langs de theaters tourt’. Hij speelde o.a ook in de muziektheatervoorstelling “Liberacion” (2015) over bevrijding en over de nieuwe vluchtelingenstroom.
Vanaf 1 september 2020 krijgt de band een nieuwe naam: The Klezmer Society

Zie ook