Biltstraat 166
3572 BP Utrecht
030 - 272 30 22
info@verteltheater.nl
of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl
Muziekvertelvoorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek van Ida Vos.
Berts moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos, schreef het waargebeurde Wie niet weg is wordt gezien. Bert vertelt samen met de musici van The Klezmer Society het oorlogsverhaal van zijn Joodse familie en zijn eigen verhaal als kind van Joodse onderduikers tijdens de 2e wereldoorlog.
“Mama, waarom hebben wij zo weinig familie?”
Toen ik zes was, kreeg ik van mijn ouders een heel klein viooltje.
Toen ik zeven was, wist ik al dat mijn moeder iets had meegemaakt dat zó groot was, dat ik er geen vragen over mocht stellen. Toen ik dertien was, kreeg ik van mijn moeder Ida Vos een stapel papier. Het was een manuscript en ik was de eerste lezer. “Hierin staan alle antwoorden”, zei ze. Ik las het in één nacht uit. Toen wist ik eindelijk wat er met mijn familie was gebeurd.
Gelukkig is er ook heel veel mooie en vrolijke muziek, waardoor het verhaal een stuk lichter aanvoelt. Speciaal voor deze voorstelling is een aantal prachtige nieuwe klezmercomposities geschreven.
Deze nieuwe voorstelling is niet alleen een persoonlijk oorlogsverhaal, het gaat ook over het hier en nu. Je ervaart zelf hoe propaganda werkt en hoe makkelijk het is om anderen zwart te maken. Wat gebeurt er als bevolkingsgroepen permanent negatief in het nieuws komen? Geloof jij alles wat je leest, is het eigenlijk wel waar? Bert en de leerlingen gaan direct na de voorstelling hierover met elkaar in gesprek.
“Zwemmen mag ze niet. Niet omdat ze ziek is, maar omdat ze Joods is. Zo gaat dat tegenwoordig”.
“Ze zou heel hard willen roepen: weten jullie dan niet dat Joodse kinderen niets meer mogen?”.
“Vandaag moet ze voor de eerste keer naar school met een grote gele ster op haar jas”.
Bert Vos: verteller, viool en zang
Iefke Wang: viool en poyk
Erica Roozendaal: accordeon
Eric Borrias: regie
Inclusief gloednieuw lesmateriaal ontwikkeld door Docentenbijscholing.nl, met het volledige spelmateriaal voor de Escape The Classroom Burgerschap/Durferschap.
Over burgerrechten en in het bijzonder over de rechten van het kind. Een spannend en leerzaam spel, waarbij de thematiek van de voorstelling doorgetrokken wordt naar het nu!
Reacties van Programmeurs:
“Een indrukwekkende voorstelling. Met weinig materialen een sprekend decor weggezet. De aanwezige leerlingen luisterden en keken aandachtig en geboeid.”
“Een belangrijk thema. De vragen van de kinderen na afloop maakten duidelijk dat de voorstelling veel indruk had gemaakt.”
“Prachtige ontroerende voorstelling die voor kinderen invoelbaar maakt hoe de oorlog geweest moet zijn en die ook heel actueel is. Mooi dat de verteller naderhand nog aanhaalt dat discriminatie en uitsluiting ook vandaag de dag aan de orde zijn en mooi dat hij met de kinderen in gesprek gaat. Dat gaf mooie gesprekken. En natuurlijk prachtige muziek.”
“Duidelijk verhaal, Toegankelijk gebracht: hoewel heel aangrijpend niet te zeer emotioneel. Mooie mix van vertellen, muziek en zang.
Bert heeft een aangename stem om naar te luisteren…ruimte voor vragen van de kinderen achteraf vind ik goed.”
“Vooral de gesprekken tussen de makers en de leerlingen achteraf vond ik aangrijpend. Tijdens de voorstelling bleven ze geboeid kijken en luisteren.”
“Boeiend ontroerend van begin tot eind.”
“Prachtig muziektheater van hoog niveau. De persoonlijke betrokkenheid van Bert maakte dat we allemaal ademloos zaten te kijken, inclusief de kinderen.”
Indrukwekkende muziekvertelvoorstellingen
The Klezmer Society is een prominent vertolker van de klezmermuziek: Joodse muziek zoals het vroeger in Oost-Europa geklonken heeft. In haar 15-jarig bestaan maakten zij 4 CD’s en gaven zij vele optredens in binnen- en buitenland.
Bert Vos is daarnaast de violist van het Carel Kraayenhof Quartet, waarmee hij o.a. speelt in de muziekvertelvoorstellingen ‘100 Jaar Piazzolla’ en ‘Carel viert de tango’.