Hadassa – Ster van Perzie

door: John de Winter
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
vanaf 8 jaar
Speelduur
45 min
Categorie
Cultuureducatie, Theater,
Prijzen
per 1 januari 2024
1x 45 min: € 575,=
2x 45 min: € 900,=
3x 45 min € 1.250,=

excl € 60,= reiskosten
excl 9% BTW

School max 100 lln

Hadassa – Ster van Perzie

Spannend verteltheater over mogen zijn wie je bent.
Een bewerking van het Bijbel verhaal Esther in het Oude testament.

Esther is een Joods meisje dat koningin van Perzië wordt. Samen met haar pleegvader Mordechai zorgt ze ervoor dat het plan van Haman om alle Joden in het Perzische rijk te doden, mislukt.
De Joodse naam van Esther is ‘Hadassa’

De koning van Meden en Perzen zoekt een nieuwe bruid. Soldaten plunderen de straten in de stad om de mooiste meisjes te vinden.

John de Winter Hadassa 2022 - nr. 2 -Foto Remco ZwinkelsOok Hadassa, het nichtje van de poortwachter wordt meegenomen. In het paleis wordt ze opgeleid door Hegai, de hofkleermaker en stylist. Hadassa wordt nog mooier dan ze al is en de koning kroont haar tot nieuwe koningin. Maar dan is er nog Haman, de eerste minister. Een ijdele kwast, die een nieuwe wet heeft laten maken, waarin staat dat alle poortwachters moeten buigen voor hem, de grote Haman. De oom van Hadassa weigert dit en Haman wordt zo woest dat hij hem wil doden. Met gevaar voor eigen leven probeert Hadassa haar oom te redden van een wisse dood. 


John de Winter vertelt een eigen bewerking van het boek Esther uit het oude testament uit de Bijbel. Een verhaal dat nog steeds van alle tijden is en gaat over de moed om te zeggen wat je denkt en te zijn wie je bent. Met slechts enkele rekwisieten maar met een arsenaal aan stemmen, brengt John alle karakters in deze vertelling tot leven.

Verteller : John de Winter
Met Lesbrief
Foto’s: Remco Zwinkels

 

Over deze voorstelling schreef het Noord-Hollands Dagblad:

 

“Een man vertelt een verhaal, alleen, in een uiterst sober decor en met nauwelijks rekwisieten: een stuk fluweel, een helm, een zonnebril en zo nog wat, maar veel is het niet. Daarom is het des te meer verbazingwekkend dat deze John de Winter, ofwel Hechai in het verhaal, iedereen in het publiek weet te boeien…
Voor opbouw en behoud van spanning geldt namelijk een wet van Meden en Perzen: geloof als verteller in jezelf en in je misschien wel bikkelharde verhaal, maar houd van het goede, het positieve in je personages, zonder het zwakke of slechte in de mens te ontkennen. En houd van je publiek, spiegel het aan je verhaal. Ken je grenzen, maar benut optimaal je mogelijkheden. John de Winter voldoet zo goed als volledig aan deze wet.

Met kleine speldenprikjes treedt hij in het heden, zodat de herkenbaarheidsfactor toeneemt..  John de Winter varieert verder in houding en stem op een uitgekiende wijze… Prachtig doet hij wanhoop, woede of blijdschap overkomen in de toon van zijn stem en in zijn zinsritme, zowel in mono- als dialogen.”

John de Winter


John de Winter maakt buitengewoon boeiend en beeldend jeugdtheater. Vaak kiest hij voor een bestaand verhaal als vertrekpunt. Zijn prachtige stemgebruik met de oneindige variaties is inmiddels beroemd aan het worden, de typetjes die hij hiermee kan neerzetten zijn onvergetelijk. En altijd is daar de ontroering. Als John speelt, laat dat je niet koud. Hij maakt aan het lachen, hij laat griezelen en kan de weemoed door je heen laten gaan. Dat maakt hem tot een van Nederlands meest interessante theatermakers.

Naast theatermaker is John stemacteur, bespeelde hij diverse poppen in Nederlandse televisieprogramma’s, Vijftien jaar lang was hij de stem van Knorretje, de beste vriend van Winnie de Poeh. Ook is hij één van de poppenspelers van de befaamde poppenkast op het Binnenwegplein te Rotterdam

 

 

 

Zie ook