Polle de Orgeljongen

door: Frank Belt
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
6- 9 jaar
Speelduur
50 min
Categorie
Cultuureducatie,
Prijzen
1 x 50 min: € 450,=
2 x 50 min: € 700,=
3 x 50 min: € 1000,=
excl € 100,= reiskn
excl 9% BTW)
max 100 lln

Locatie: in Kerk met Orgel

 Frank Belt

De kracht van de verbeelding, dat is de rode draad in de voorstellingen van Frank Belt van Op Verhaal. Jou meenemen in werelden waar alles mogelijk is en verhalen die jij weer mee kunt nemen naar huis., en misschien wel verder vertelt. Vaak samen met een muzikant, op contrabas, gitaar of orgel.

 

Polle de orgeljongen 

Naar het boek van Mensje van Keulen. Met muziek van organist Eeuwe Zijlstra

In een paleis met een geel pannendak leefden twee zussen, Alma en Mora. De één vrolijk en vriendelijk, levend voor haar orgeltje, de ander hebberig en jaloers.

Frank Belt Polle 7 LR 0,8 MB fotograaf Anna Zuidema_renamed_14499Alma speelde graag op het pijporgeltje van haar betovergrootvader, vooral als haar zus weer eens gemeen tegen haar gedaan had.  Mora was zo hebzuchtig en jaloers dat ze met de dag gemener werd.
Als Alma’s zoon Polle wordt geboren, is Mora zo jaloers dat Alma haar zoontje Polle maar liever in veiligheid liet brengen bij twee reuzen, ver buiten de stad. Het orgeltje ging mee. Zestien jaar later gaat Polle op zoek naar zijn moeder en dat prachtige paleis. Wanneer Mora hem de toegang weigert en alles tegen lijkt te zitten, bedenkt hij een geweldig plan waarin niet alleen het kleine orgeltje, maar ook een reuzenorgel de hoofdrol spelen.

 

In de voorstelling zijn verhaal en muziek met elkaar verweven. De orgelmuziek ondersteunt het verhaal en krijgt een eigen, verhalende rol. Het sprookjesachtige, spannende verhaal van Mensje van Keulen blijkt herkenbaar en nog steeds actueel. Het paleis van Polle is er niet meer, maar de orgels waar hij op speelde nog wel…

De kinderen maken kennis met het orgel, de werking ervan en de vele klanken die het kan voortbrengen. Na de voorstelling kunnen kinderen verwoorden welke gevoelens je kunt ervaren bij het horen van muziek.

 

Polle de Orgeljongen past goed binnen de Impuls Muziekonderwijs en in het Jaar van het Klinkend Erfgoed (2020)

Orgel: Eeuwe Zijlstra
Locatie: in een kerk
Regie Eric Borrias
Speelvlak: min. 3×4; bij spelen in kerk overleg over zichtlijnen in de ruimte
Aantal leerlingen: 100 (afhankelijk van de ruimte waarin gespeeld wordt)

Met lesbrief: voorbereidende les over het orgel, liedje met instructiefilmpjes en een les na de voorstelling over de beleving van muziek.

 

Zie ook