De Zwarte Duivels van de Willemsbrug

door: Nico de verhalenman
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
volwassenen/ vanaf 12 jaar
Speelduur
10 en 11 mei aanvang 11.00 u, 14.30 u en 20.00 u
Categorie
Cultuureducatie,
Prijzen
kaartjes € 12,50
(voorverkoop € 10,00)
reserveren: info@verhalenboot.nl

Nico de Verhalenman 

De Zwarte Duivels van de Willemsbrug
In de geschiedenis van Rotterdam is het bombardement in mei 1940 het meest ingrijpende voorval van de afgelopen eeuw. Iedereen die iets heeft met de stad, weet er van.

Minder bekend is het verhaal over de vier dagen van oorlog en verzet voor het bombardement. Het begon in de nacht van 9 op 10 mei met het  bombarderen van vliegveld Waalhaven en er werden kleine vijandelijke eenheden in de stad gedropt met als doel de Maasbruggen te bezetten.

Het verhaal van Nico gaat over het verzet van de mariniers tijdens deze vier dagen. Zij hebben een grote rol gespeeld in het stuiten van de opmars van de vijand bij de Willemsbrug. De legende vertelt over mannen die in staat waren de strot van de vijand af te bijten en de waarheid wil dat de Duitse bevelhebber bij de overgave salueerde uit respect voor deze Zwarte Duivels die vanuit mangaten in het wegdek het goed getrainde Duitse leger op afstand wisten te houden.

 

Nico- de verhalenmanHet verhaal begint in de dagen voor de oorlog. Niemand was berekend op een aanval. Nico vertelt over ongeloof, verbazing, angst, woede en verbeten verzet. Het gaat over jonge mannen, waarvan een aantal nog groentjes waren die nog  nooit met scherp geschoten hadden. Het speelt zich af in de bizarre realiteit van oorlog, een verhaal dat nooit vergeten mag worden, een verhaal over mannen die meer respect verdienen dan dat ze tot nu toe krijgen. Een aantal heeft immers de ultieme prijs moeten betalen voor hun inzet.

 

Zie ook