Harde Noten

door: Kristof Francis
Lees verder

Boek deze voorstelling

of neem contact op: 030-272 30 22 /info@verteltheater.nl

Leeftijd
vanaf 9 jaar en vanaf 12 jaar
Speelduur
50-60 min
Categorie
Cultuureducatie,
Prijzen
1x 55 min. €600,=
2x 55 min. € 990,=
3x 55 min. €1350,=
excl € 50,= reiskn
excl 6% BTW)

Schoolvoorstellingen max 150 lln
In theaters max 200.
Voor scholen Kristof neemt eigen geluidsinstallatie mee (gratis), theaters in overleg.

Kristof Francis

Is een podiumbeest in hart en nieren. Hij krijgt energie van intense vertolkingen en interactie met zijn publiek. In theater zijn publiek en speler één.

Met Harde Noten speelde hij de voorbije 2 seizoenen voor volle zalen in Vlaanderen. Een aangrijpend verhaal over pesten dat blijft kleven, dat je niet loslaat, waaraan je later nog vaak terugdenkt en waarover je moet en wil praten.

Kristof maakte de voorstelling op basis van 2 jeugdboeken van auteur Ilse de Keyzer en in samenwerking met CLAVIS Uitgeverij.
Harde Noten is zinderend verteltheater over pesten, een unieke kans voor kinderen en jongeren vanaf 9 jaar.

In Nederland is het thema heel actueel. Op 10 januari 2017 pleegde een scholier nog zelfmoord omdat hij gepest werd.
Rijks Universiteit van Groningen publiceerde een onderzoek over pesten en daaruit blijkt 

“Leraren en scholen doen heel erg hun best om het pesten aan te pakken, maar het lukt ze in veel gevallen niet”.

De onderzoeker vervolgt: “Dat komt absoluut niet omdat leraren incapabele mensen zijn, dat komt omdat pesten heel complex is. Het gebeurt vaak stiekem en de kinderen die gepest worden, praten er vaak niet over. Dat maakt het ontzettend moeilijk om het aan te pakken.”

Van dit  prachtige verhaal zijn er twee aangepaste versies, vanaf 9 jaar en vanaf 12 jaar.

 

HARDE NOTEN

Terugblik op een pestprobleem
Gebaseerd op de jeugdboeken Harde noten en Papieren vriendin van Ilse De Keyzer

Kristof Francis Harde Noten 20161121_101426Na de echtscheiding van haar ouders verhuist Kaat met haar moeder en haar broer naar de stad. Haar broer verwerkt de verhuizing makkelijk en went ook al snel op hun nieuwe school. Maar Kaat niet. Zij wordt vanaf de eerste dag gepest op school. Het begint met kleine pesterijen. De juf komt niet meteen tussenbeide en Kaat wordt steeds ongelukkiger. Ze voelt zich een beetje een buitenbeentje. Ze speelt viool en heeft een meer artistieke beleving dan haar klasgenoten. De pesterijen op school gaan over in cyberpesten en Kaat voelt zich als opgejaagd wild. Durft ze haar ouders en leerkrachten inlichten?  

In Nederland wordt één kind op vijf gepest. Ondanks alle campagnes en initiatieven blijft pesten een moeilijk uit te roeien probleem. Een probleem dat iedereen kan overkomen, zo ook de dertienjarige Kaat, het hoofdpersonage uit de jeugdboeken Harde noten en Papieren vriendin die leerkracht Ilse De Keyzer schreef.

Kristof Francis en Ilse De Keyzer bewerkten de boeken tot een aangrijpend verhaal waarin Kaats broer Sep terugblikt op de pestgeschiedenis van zijn zus.

De situaties zijn herkenbaar voor kinderen en jongeren vanaf 9 jaar en zoomen in op de mogelijke oorzaken en gevolgen van pesten. Een stuk dat beslist nog even zal nazinderen.

2 versies: 9-12 jaar en vanaf 12 jaar.
Tekst: jeugdauteur Ilse De Keyzer
Bewerking en Spel: Kristof Francis
Met Lesbrief

– Ik was blij met deze voorstelling! Onze leerlingen waren zeer onder de indruk, enkelen waren tot tranen toe geroerd!
Montesorischool De Boog

– ‘De voorstelling werd zeer goed onthaald zowel door de leerlingen als door de leerkrachten. Verschillende leerlingen waren aangegrepen, hadden het gevoel dat er hun een spiegel werd voorgehouden…’

– ‘Ik wou je graag bedanken voor de fijne voorstelling, het was erg goed en op maat van ons publiek. Ook de collega’s vonden het een zeer goede voorstelling.’

– ‘Tijdens de nabespreking op school kwamen er heel wat getuigenissen los over pesterijen…’

– ‘Inhoudelijk werden de belangrijkste aspecten rond pesten aangereikt, een uitstekende invalshoek om zeer concreet de impact van pesten op iemands leven te verduidelijken.’

– ‘Jouw acteerprestatie kwam enorm levensecht over, voor de leerlingen voelde het alsof je echt de broer van Kaat was…’

Zie ook